حجم تولیدات مطالعات زنان نمی‌تواند حرکت اجتماعی در جامعه ایجاد کند

İran Kitap Haber Ajansı (IBNA) – Shahla Lahiji, Roshangaran Yayınları ve Kadın Çalışmaları’nın yazarı, çevirmeni ve direktörüdür. Kadın çalışmaları alanında çalışan ilk yayıncılardan biridir. IBNA ile yaptığı röportajda Lahiji, kadın çalışmalarını yayınlamanın zorlukları ve sınırlılıklarından ve İslam Devrimi’nden sonra kadın taleplerinin anlatımının kurguda nasıl ortaya çıktığından bahsetti. Bu görüşmenin ayrıntılarını aşağıda okuyabilirsiniz:

Kadın çalışmaları alanındaki ilk yayıncılardan biri olduğunuzu düşünürsek, bu kitapların İran’da yayınlanma tarihini ne zamandan beri biliyorsunuz?
Alman kadınların mücadelelerini konu alan ve savaşta kadınların rolünü ele almayı amaçlayan bu alandaki ilk kitabı, Kurtuluş Arayışında Cep Kadınları’nı yayınladım. Bu kitabın girişinde yayıncılık faaliyetimizin bir kısmının kadın sorunlarıyla ilgili olacağını söylemiştim. Devrimin başlangıcında erkeklerle birlikte kadınlar yaygın olarak bulunurken, devrimin zaferinden sonra, bazı sorunlar nedeniyle, kadınlar haklarının bir kısmını ilk kaybedenler arasındaydı. Elbette bu, devrimin ilk yıllarında kadın çalışmalarından erken mezun olanlarla ve yetkililerle diyalog için yer olmamasından kaynaklanıyor olabilir ve bu nedenle bazı kadın sorunları sessiz kalmıştır. Ne yazık ki, devrimin başlangıcında, herkesin devrime katılmak istediği ve kadınlar için konumlarını tehlikeye atmayı reddeden bir halk tepkisi vardı. Bu nedenle bu alanda daha fazlasını yapmakta daha ısrarcı oldum, bir yandan da kadınlara duyulan suskunluk ve saygısızlığın sonucunun bizim aleyhimize olduğunu sonradan gördük. O 20 yılda bile kadın içeriklerini kulakların duyabildiği kadarıyla yayınlamaya çalıştık. Savaş sırasında, kadınların savaşın arkasındaki ve arkaya yardım etmedeki rolünü de hatırlatmak ve açıklamak istedik.

 

Kemer Escort  Bayanlar

Devrimden önce ve sonra kadınların çalışma kitapları ne gibi değişiklikler yaptı?
Bu sorunlar devrimden önce gündeme getirilmedi. Kadın politikalarının tepeden tırnağa değişmesi gerektiğine inandık. O zamanlar, kadınlar için, okuma yazma kursları, iş arama vb. Dahil olmak üzere kadın alanında çeşitli çalışmalar yapan kuruluşlar vardı, ancak bu konuda genel bir yaklaşım yoktu ve birçok kadın hakları konusunda çok sınırlı bilgiye sahipti. ve tarla. Kadınları vardı. Biz de reformun yukarıdan yapılması gerektiğini söyledik. Devrimden önce dünyanın önde gelen isimlerinden Simin Daneshvar’ın da aralarında bulunduğu sadece bir veya iki kadın romancı vardı ve artık önde gelen bir kadın yazarımız yoktu. Ancak devrimden sonra kadınların hikâye anlatıcılığı gelişti çünkü kadınlar kendi sınırlarını ve baskılarını hikayelerine yansıtıyorlardı. Ayrıca devrimden sonra üniversiteye giden kadın sayısı çarpıcı biçimde arttı.

مهم‌ترین چالش‌هایی که در حوزه زنان با آن روبه رو هستید چیست؟
مهمترین چالش در این حوزه ارتباطی است که باید با ممیزان کتاب درباره نشر کتاب‌های مطالعات زنان صورت بگیرد. من نیز گاهی برای گرفتن مجوز یک کتاب سال‌ها تلاش کردم. از سوی دیگر شمارگان کتاب‌ها بسیار کم شده و متن‌هایی که قصه نیستند مخاطبان کم‌تری دارند به گونه‌ای که حجم تولیدات در این حوزه نمی‌تواند منجر به حرکت اجتماعی در جامعه شود.

سیاست‌های فرهنگی و حکومتی چه تاثیری در نشر کتاب‌های حوزه زنان دارد؟
یکی از مشکلات اساسی در این بخش نبود شفافیت در اعمال قوانین است و ما گاهی نمی‌دانیم چه سیاست‌هایی مانع از نشر است و از هر مسئولی می‌پرسیم می‌گویند مشکل از بالا است و جواب مشخصی نمی‌دهد. زمانی که جناب صالحی معاون وزارت ارشاد بودند من به عنوان گلایه خدمتشان رسیدم و ایشان من را پذیرفتند و پذیرایی کردند و از تمام مشکلات و مسائلی که بر سر راه ما است صحبت کردم. گاهی محدودیت‌های نشر در این حوزه باعث می‌شوند که چهره جهانی ما در دنیا آسیب ببیند.

آینده کتاب‌های مطالعات زنان را چطور می‌بینید؟
امیدواریم که مسئولان برای مشکلاتی که با آن مواجه هستیم برنامه‌ای داشته باشند. شما دقت کنید نویسندگان ما که می‌روند دیگر جایگزین پیدا نمی‌کنند. با توجه به این ‌که من ناشر کتاب‌های بیضایی هستم آیا توانستیم نویسنده‌ای مثل او پیدا کنیم؟ آیا مثل او نویسنده تربیت کردیم؟ گویی برای فرهنگ اهمیتی قائل نمی‌شویم و فقط محدودیت ایجاد می‌کنیم.

نوسانات قیمت کاغذ چه تاثیری روی چاپ کتاب‌های مطالعات زنان گذاشته است؟
خوراک نشر کاغذ است. زمانی که کاغذ به اندازه و بدون محدویت در دست ناشر باشد تولید کتاب هم ساده‌تر است اما زمانی که کاغذ بندی سیصد و پنجاه هزارتومان می‌‌شود مشکلات زیادی برای نشر به وجود می‌آورد.

Çevirinin yazarlık üzerindeki egemenliği, kadın çalışmaları ders kitaplarındaki birçok beşeri bilimler disiplininde görülüyor mu?
Hayır, belki bunun üzerinden bir yüzde almak istersem, bu alandaki kitapların% 80’inin yazıldığını söylemeliyim.

Kitap fuarının yaklaşımı düşünüldüğünde, fuarda kaç tane ve hangi adla yayıneviniz yer alacak?
 Bu yıl sergiye daha çok kitapla katılacağız ve kadın alanıyla ilgili on sekiz kitap sunacağız. Örneğin, kadınların yazdığı veya çevirdiği kadın ve çevre üzerine kitaplarımız var. Ayrıca kadın meselelerini ele alan felsefe üzerine kitaplar yayınlıyoruz ve ayrıca bize uygun bir alan sağlarlarsa bu kitapları bu alandaki izleyicilere sunabileceğimiz önemli antik ve modern kadın kişilikleri üzerine kitaplarımız var.

این مطالب را به اشتراک بگذارید: