به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از موسسه متن فرهنگستان هنر، کتاب «روضهالانوار» اثر خواجوی کرمانی به خط علی الکاتب (میرعلی هروی) و نسخهشناسی علیرضا هاشمینژاد را موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری متن، وابسته به فرهنگستان هنر، منتشر کرد.
مسعود نصرتی، رییس وقت مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان، در مقدمه کتاب آورده است: «در ادامه سنت انتشار آثار مهم خطی، نسخه نفیس «روضهالانوار» خواجو کرمانی، که به خط خوشنویس بزرگ اواخر دوره تیموری و اوایل دوره صفوی، میرعلی هروی، در سال ۹۲۷ قمری، کتابت شده است و یکی از گرانقدرترین نسخههای هنری مجموعه است، با همکاری دانشگاه شهید باهنر کرمان و فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران و مجتمع مس سرچشمه منتشر میشود.»
علیرضا هاشمینژاد مقدمه نسخهشناسی کتاب را به سه بخش کلیات و کتابشناسی و نسخهشناسی تقسیم کرده است. او در بخش کلیات به تعریف کامل این نسخه از «روضهالانوار» که متعلق به کاخ گلستان است پرداخته و در بخش کتابشناسی، کتاب«روضهالانوار» را معرفی کرده است. هاشمینژاد همچنین دیگر نسخههای خطی «روضهالانوار» را شرح داده و آثار خواجوی کرمانی را نیز فهرست کرده است.
در بخش نسخهشناسی کتاب نیز به شرح زندگانی میرعلی هروی، کاتب نسخه، پرداخته و توضیحاتی کامل و مفصل در باب خط نسخه، تزئینات نسخه، نگارهها، جدولکشی، جلد نسخه و منابع مورد استفاده آورده است. او در بخش توضیح نگارههای کتاب آورده است: نسخه پنج نگاره دارد که موضوعات نگارهها عبارت است از: نگاره اول، حکایت طوطی که بر چه صورت پارسیگوی شد؛ نگاره دوم، حکایت مجنون که از لیلی خبر یافت و جواب گفت؛ نگاره سوم، پیری که در خرابه تنبور نواخت؛ نگاره چهارم، حکایت پیرزن دادخواه با سلطان ملکشاه بن آلبارسلان و آثار معدلت؛ نگاره پنجم: انوشیروانعادل با بزرجمهر و سوال و جواب ایشان مبنی بر آنکه علم فردی از انسان بر جمیع امور محیط نشود.
این نگارهها رقم ندارند، اما بر اساس شواهد و سبک کار، احتمالا توسط شیخزاده، از شاگردان بهزاد، کشیده شدهاند. هر یک از نگارهها حاشیه مستقل و تشعیری دارد که ویژه همان صفحه است؛ بنابراین در کل، بیست حاشیه با نقوش متفاوت در کل نسخه به کار رفته است.
در حاشیهها انواع نقوش حیوانی و گیاهی به کار رفته است. حضور نقوش حیوانی در حاشیه نسخهها به سنت تبدیل شده و علاوه بر روشهای تشعیر و حلکاری و عکس، به شیوه نگارگری رنگین در نسخههای این دوره دیده میشود.
نسخه نفیس «روضهالانوار» اثر خواجوی کرمانی، به خط علی الکاتب (میرعلی هروی) و نسخهشناسی علیرضا هاشمینژاد را موسسه متن فرهنگستان هنر، در ۲۱۶ صفحه مصور رنگی، در قطع اصلی (۲۷ × 17 سانتیمتر)، با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و بهای ۱۷۰هزار تومان، چاپ و منتشر کرده است. |