قبل از نیما خیلی از مضامین پاسپورت حضور در شعر را نداشتند

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌ (ایبنا)، آئین اختتامیه دومین دوره جایزه شعر بهاران عصر روز گذشته (۲۶ اسفندماه) با حضور علاقه‌مندان به شعر و ادبیات در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. 

اختتامیه بهاران بر خلاف مراسم پایانی بسیاری از جوایز با استقبال خوب علاقه‌مندان به شعر و ادبیات برگزار شد و همانند شرکت‌کنندگان پرتعداد این جایزه، شاهد حجم انبوه جمعیت در مراسم پایانی بودیم؛ مراسمی که با اجرای رشید کاکاوند کار خود را با انرژی زیادی آغاز کرد.
 
گروس عبدالملکیان، دبیر این دوره از جایزه شعر بهاران در ابتدای صحبت‌های خود گفت: دومین دوره جایزه شعر بهاران کار خود را از تابستان ۱۳۹۷ آغاز کرد و پس از برگزاری چند جلسه در راستای روشن نمودن مسیر دومین دوره، با داوران منتخب، هماهنگی‌های لازم انجام پذیرفت و دبیرخانه جایزه فراخوان خود را در آبان ماه ۹۷ منتشر کرد. استقبال بسیار گسترده شرکت‌کنندگان از این دوره‌ جایزه همزمان توان‌بخش و توان‌فرسا بود. ارسال بیش از چهار هزار اثر به دبیرخانه، بی‌تردید برای برگزارکنندگان این جایزه روحیه بخش بود و از جهتی دیگر کار را در مراحل مختلف ثبت، کدگزاری و چند مرحله داوری سخت و سنگین می‌کرد.
 
وی ادامه داد: داوری این جایزه در دو مرحله انجام پذیرفت. ابتدا توسط دبیرخانه اسامی شاعران شرکت‌کننده با کد جایگزین شدند تا نام شرکت کنندگان مشخص نباشد و آثار، مستقل از نام مولفینشان قضاوت شوند. در مرحله اول داوری آثار ضعیف و متوسط کنار گذاشته شد و از میان چهار هزار اثر، حدود پانصد شعر به مرحله نهایی راه یافتند. تمام شعرهای راه یافته به مرحله نهایی به شکل جداگانه در اختیار هر پنج داور قرار گرفت تا هر داور فارغ از هر معیار تعریف شده بیرونی یا هر ملاک تحمیل شده پیشینی، صرفاً از منظر نگاه زیباشناسانه مستقل خود به کدهای مشخص شده امتیاز بدهد.
 
دبیر دومین دوره شعر بهاران با اشاره به داوری‌ها این دوره اظهار کرد: برای امتیاز دهی تمام آثار هر شاعر یا بهتر است بگوییم تمامی آثار هر کد در نظر گرفته شد و امتیازات به میانگین مجموع آثار هر شاعر داده شد، نه به شعرهای مجزا.  نهایتاً امتیازات جمع و۳۰ برگزیده جایزه دومین دوره شعر بهاران مشخص شدند. جمع امتیازات هر ۳۰ نفرِ برگزیده تا حدود زیادی به هم نزدیک بود و بر اساس آماری دقیق می‌توان گفت جمع امتیازات نفر اول با برگزیده سی‌ام ۲۴ امتیاز فاصله داشت. یعنی به شکل میانگین کمتر از ۵ امتیاز اختلاف توسط یک داور.در نهایت از میان  30 برگزیده، ۶ نفر به عنوان برندگان جایزه مشخص شدند.
 
وی افزود: همان‌گونه که در سال گذشته نیز اعلام شد از نظر موسسه بهاران هر ۳۰ برگزیده‌ منتخب، برندگان جایزه ما هستند و هرگز چند امتیاز کم و زیاد ملاک ما برای حمایت از برخی از این عزیزان نخواهد بود و مالاً ما تلاش می‌کنیم تا از جهات مختلف در معرفی بیشتر شعر این عزیزان به مخاطبان ادبیات کوشا باشیم.
 
عبدالمکیان با اشاره به حمایت از شاعران برگزیده گفت: جایزه بهاران و دست‌اندرکارانش در سال گذشته حمایت کردند تا چند کتاب از مجموعه شعرهای برگزیدگان سال گذشته، در نشرهایی چون مروارید، چشمه، فصل پنجم و غیره منتشر شوند یا در حال حاضر برخی از آن‌ها در مسیر انتشار قرار داشته باشند. هم‌اکنون نیز برای برگزیدگان‌مان آماده هر نوع همکاری دیگری در این زمینه و معرفی آثار آنها به نشرهای مختلف هستیم. جایزه بهاران پس از رایزنی با دو ناشر مختلف نهایتاً تصمیم گرفت کتاب این جایزه را به صورت دوسالانه منتشر کند و تا چند ماه آینده کتاب دوسالانه جایزه بهاران که شامل آثار برگزیدگان سال گذشته و امسال است در یکی از این دو نشر معتبر منتشر خواهد شد.
 
وی ادامه داد: در فضایی دیگر و به صورت مجزا گفت‌و‌گوهایی مفصل انجام شده است تا در سال ۹۸ گزیده‌ای از آثار برگزیدگان هر دو دوره به انگلیسی ترجمه شده و به صورت کتابی دیگر که بخشی از چهره شعر جوان امروز را منعکس می‌کند، منتشر شود.همین جا اعلام می‌کنم که از خرداد ماه با تمامی برگزیدگان برای آماده کردن این مجموعه در تماس خواهیم بود و از تابستان ۹۸ کار ترجمه را آغاز می‌کنیم. در راستای حمایتی دیگر سالن اجتماعات موسسه بهاران طی سال گذشته به صورت رایگان در اختیار چندین تن از شاعران برگزیده برای رونمایی، نقد و بررسی کتاب منتشر شده‌شان قرار گرفت و امسال نیز این آمادگی را داریم تا در صورت درخواست دوستان این روند را ادامه دهیم.
 
دبیر دومین دوره جایزه شعر بهاران در پایان گفت: باز هم از همین تریبون اعلام می‌کنم که این جایزه هدف نیست، وسیله و امکان است. نقطه پایان راه نیست. بلکه آغاز مسیری‌ست تا از آن طریق و در حد توان خود بتوانیم استعدادهایی شعری را که به عنوان برگزیدگان این جایزه شناسایی می‌شوند، حمایت کنیم تا بستری مناسب‌تر برای ادامه روند شاعری‌شان فراهم شود.
 

 
قبل از نیما خیلی از مضامین پاسپورت حضور در شعر را نداشتند
احمد پوری دیگر سخنران این نشست با اشاره به اینکه ایران کشور شعر است، اظهار کرد:‌ به ما می‌گویند که ایران کشور شعر است؛‌اما چرا؟ شما توجه داشته باشید مسافری که به لندن می‌رود حتما از سه جا دیدن می‌کند. نخست به مراسم تعویض گارد کاخ ملکه می‌رود که مراسمی جذاب و دیدنی است. دوم به موزه مادام توسو خواهد رفت و در آخر به تئاتر می‌رود.
 
وی ادامه داد: حال شاید عده‌ای سوال کنند که چرا تئاتر و من در جواب به شما می‌گویم که نمایش «تله موش» بیش از ۶۶ سال است که هر شب در لندن اجرا می‌شود. به هر حال تمام دنیا انگلستان را با تئاتر و شکسپیر می‌شناسد. این نگاه به کشورهای دیگر نیز وجود دارد. برای مثال کشور اتریش مهد موسیقی است و شما اگر به این کشور سفر کنید با هر میزان قدرت مالی می‌توانید از کنسرت‌ها استفاده کنید؛ حتی با ۲ یورو!
 
این مترجم شعر با اشاره به علاقه مردم ایران به شعر گفت:‌ یادم می‌آید که یک روز که داشتم با یک انگلیسی صحبت می‌کردم، به او گفتم که در کشور ما شاعری به نام حافظ وجود دارد که یک کتاب دارد و بدون شک این کتاب در خانه‌ هر ایرانی دیده می‌شود؛ اما تضمینی برای کتاب دیگری وجود ندارد. بنابراین می‌توانیم بگوییم که کشور ما نیز کشور شعر است. این موضوع دلایل مختلفی دارد که اینجا وقت توضیح آن نیست اما می‌توان به این موضوع اشاره کرد که شاید در نبود هنرهایی مانند موسیقی و نقاشی مردم ما به سراغ شعر رفته‌اند.
 
وی ادامه داد: معمولا در سال‌های دور (۳۰۰-۴۰۰ سال پیش) شعر در کشورهای دنیا به دو گروه تقسیم می‌شد. نخست شعر دیوانی بود که در اختیار یک عده‌ خاص قرار داشت و دوم شعر عام وکوچه بازاری. البته در کشور ما این طبقه‌بندی پررنگ نبود و شعر دیوانی از همان ابتدا نیز در اختیار مردم قرار داشت. شما به ضرب‌المثل‌های فارسی نگاه کنید. بیشتر این ضرب‌المثل‌ها از شعر شعرا آمده است.
 
داور دومین دوره جایزه شعر بهاران در توضیح تحول نیما گفت: در ۱۰۰ سال گذشته ما شاهد ظهور نیمایی در شعر فارسی بودیم که شعر ما را متحول کرده است. نیما با تغییرات و تحولاتش به برخی واژه‌ها پاسپورت می‌دهد و برخی مضامینی که اجازه حضور در شعر را نداشتند به واسطه او گذرنامه می‌گیرند. البته در این بین باید مولانا را فاکتور بگیریم؛ اما به هرحال قبل از نیما خیلی از مضامین پاسپورت حضور در شعر را نداشتند.
 
وی ادامه داد: ‌تحولی که نیما ایجاد کرد هم خوب بود و هم خطرناک؛ یعنی با توجه به این تغییرات ما انتظار یک بلبشو را داشتیم؛ وضعیتی که هنوز هم وجود دارد. به هر حال ما مردمی هستیم که علاقه‌ زیادی به شعر داریم. این جایزه و جوایزی مثل بهاران نشان می‌دهد که جوانان ما تا چه میزان به شعر علاقه دارند. شما شک نکنید که از دل این جوایز شاعران خوبی بیرون خواهد آمد به شرطی که جایزه بی‌طرف باشد و از کسی حرف شنوی نداشته باشد، درست مثل همین جایزه.
 

 
در ادامه ابوالفضل بانی، مدیر موسسه بهاران ضمن خوش‌آمدگویی به افراد حاضر در سالن گفت: من شاعر نیستم و شاعرانگی هم نکردم؛ اما همواره دوست داشتم در حال و هوای ادبیات باشم و در این سال‌ها تلاش کردم تا چراغ شعر، دانش و آگاهی را روشن نگه دارم.
 
وی ادامه داد: ما امروز این مراسم را با حضور اهالی ادبیات برگزار می‌کنیم و شما می‌بینید که هیچ مسئولی در این مراسم حضور ندارد و این موضوع به این دلیل است که ما مستقل هستیم و به نهاد یا سازمان یا اداره‌ای وابسته نیستیم. خیلی خوشحالم که امروز همه دور هم جمع هستیم و در اختتامیه جایزه بهاران حضور داریم؛ چراکه شرایط بسیار سختی را تحمل کردیم و با چنگ و دندان سال ۹۷ را گذراندیم.
 
مدیر موسسه بهاران در پایان گفت:‌ بهاران رسالت خود می‌داند که به شعر امروز توجه‌ای ویژه داشته باشد. ما موسسه‌ شعر و داستان و ترانه‌ایم. پس این دلیل خود به تنهایی برای برگزای جایزه‌ شعر بهاران کافی است. از سوی دیگر شناساندن استعدادهای تازه در عرصه‌ شعر ازاد هم یکی دیگر از اهداف ماست.
 
بعد از صحبت‌های ابوالفضل بانی، بهزاد خواجات به نمایندگی از هیات داوران پشت تریبون آمد و بیانه هیات داوران را قرائت کرد.
 
رجبی‌معمار، مدیرعامل خانه هنرمندان آخرین سخنران این مراسم بود که با اشاره به بیستمین سال تاسیس خانه هنرمندان گفت: ما در سال ۹۸ وارد ۲۰ سالگی خانه هنرمندان می‌شویم. مکان پربرکتی که با تلاش‌ها و پیگیری‌های شخصیت‌های بزرگی مانند محمدرضا عبدالملکیان بنا شده و امروز به یک مکان فرهنگی و تاثیرگذار تبدیل شده است.
 
وی ادامه داد: در اینجا باید این نکته را یادآور شوم که علی‌رغم نفهمیدن و نخواستن خیلی‌ها، فرهنگ و هنر زنده است و نفس می‌کشد. سینمای ما روز به روز در حال پیشرفت است و حال ما کار نداریم که فیلم پرفروش آن «هزارپا»‌ است. ئتاتر ما نیز پیشرفت قابل توجهی داشته است. خدا را شکر با همه مشکلات هنرمندان بی‌کار ننشسته‌اند و نخواهند نشست و کار خودشان را انجام می‌دهند.

 
 
در پایان این مراسم شش برگزیده نهایی این جایزه به همراه هیات داوران عکس یادگاری گرفتند.

این مطالب را به اشتراک بگذارید: