به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قزوین، کتاب «حجاب حریم پاکیها» در جشنواره «درّ زرین» که چندی پیش به مناسبت چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و با هدف معرفی برترین تولیدات در حوزه عفاف و حجاب در قزوین برگزار شد، رتبه نخست این حشنواره را از آن خود کرد. این کتاب که نوشته «زهرا آذربایجانی» است، در ۸ فصل شامل مقدمه، حجاب مروارید عفاف، سیره و حجاب حضرت زهرا، حجاب در آیههای قرآن، حجاب برتر، حجاب برای مردان، مدگرایی و خودنمایی و زنان آخرالزمان تدوین شده است. به بهانه انتشار این کتاب و جایگاهی که در این جشنواره از آن خود کرد، پای صحبتهای نویسنده ۲۶ ساله آن که نشستیم.
کمی درباره خودتان و اهمیت مسئله حجاب که بهانهای تولید این کتاب بوده است، صحبت کنید.
من در یک خانواده پرجمعیت و متدین متولد شدم، ۴ خواهر و یک برادر دارم و از همان روزهای کودکی با مفهوم حجاب و عفاف آشنا بودم. از ۱۰ سالگی به انتخاب خودم و علاقه مادرم، حجابِ چادر را انتخاب کردم. در تمام سالهایی که درس میخواندم، یک مسئله برای من خیلی اهمیت داشت؛ آن هم این بود که به رغم اینکه تعریف واضح و مشخصی از حجاب برای دختران ما وجود دارد، خیلیها حجاب را نمیشناسند و فقط به الزام قانونی آن پایبند هستند. بر همین اساس هر زمانی که فرصت پیش میآمد، در این باره با هم سن و سالان خودم صحبت میکردم و برایم عجیب بود که شناخت درستی از حجاب وجود ندارد.
فعالیتهای فرهنگی شما در حوزه حجاب از چه زمانی شروع شد؟
فعالیتهای فرهنگی در حوزه حجاب از ابتدا برای من مطرح بوده است؛ خیلی وقتها با دخترانی که به نظر ما نسبت به حجاب بیمبالات هستند، صحبت میکردم و متوجه میشدم که خیلی از آنها دلیلی منطقی برای مخالفت با حجاب ندارند ولی با ورود به دانشگاه شرایط برای فعالیتهای فرهنگی در حوزه حجاب، برایم بیشتر فراهم شد. سعی میکردم در فعالیتهای فرهنگی شرکت کنم. راهاندازی ایستگاههای گفتوگو، تریبونهای آزاد و نشستهای تخصصی در این حوزه از پیشنهادهایم بود.
برای من همیشه حجاب یک دغدغه بوده و هست و از اینکه میبینم بانوان سرزمینم با وجود اعتقادات قوی، با حجاب فاصله دارند، اذیت میشوم؛ من هم در این جامعه زندگی میکنم و فقط تلاش میکنم تا چهره واقعی و مهربان حجاب را به مردم بشناسانم.
این فعالیتهای فرهنگی، چگونه به چاپ کتاب انجامید؟
چاپ کتاب هیچ وقت برای من هدف نبود. حتی به این مسئله فکر هم نمیکردم اما برای اینکه بتوانم در فعالیتهای فرهنگی حوزه حجاب مثل همین تریبونهای آزاد صحبت کنم، لازم بود با وجوه مختلف حجاب و شُبهاتی که در این موضوع وجود داشت، آشنا باشم، به همین دلیل در این حوزه زیاد مطالعه میکردم، خلاصههایی از کتابها را یادداشت میکردم و آنها را در سرفصلهای مشخصی برای مطالعه خودم و دوستانم جمعآوری کرده بودم. این مسئله تا جایی ادامه داشت که یک روز بعد، از یکی از تریبونهای آزاد دانشگاه با حجتالاسلام صلح که میهمان دانشگاه بود، در حوزه حجاب صحبت کردم و ایشان خواستند که دستنوشتههایم را مطالعه کنند. بعد از مطالعه، ایشان پیشنهاد داد که این دستنوشتهها تکمیل و به کتاب تبدیل شود.
یعنی بعد از پیشنهاد ایشان، تصمیم به تالیف کتاب گرفتید؟
بعد از پیشنهاد ایشان با خانواده مطرح کردم. پدر و مادرم اعلام حمایت کردند و پدرم با جدیت گفتند که به این راه ایمان دارند و برای رسیدنم به این هدف تلاش میکنند. از آن روز به بعد با استفاده از منابع و کتابهایی که در اختیار داشتم، با کتابهای جدید آشنا شدم و پدرم برای من تهیه میکردند. مطالعه در حوزه عفاف و حجاب و ابعاد و سرفصلهای آن را به دقت شروع و با پشتیبانی خانواده به صورت تخصصی در این حوزه مطالعه کردم.
این سیر مطالعاتی تا چه زمانی ادامه داشت؟
همانطور که قبلاً عرض کردم مطالعه من در حوزه حجاب از سالها قبل آغاز شده بود اما با مطرح شدن مسئله کتاب، حدود ۲ سال به صورت فشرده و تخصصی مطالعه کردم، با روحانیون مختلف مشورت کردم، با دختران بد حجاب صحبت کردم و از همه مهمتر از نویسندگانی که میشناختم، مشورت گرفتم. در این مدت نیز حجتالاسلام صلح و همسر ایشان و دوستم فاطمه بهشتی به همراه خانواده من بودند و برای تکمیل شدن این راه به من کمک کردند.
بعد از تکمیل یادداشتها، چطور کتاب را به چاپ رساندید؟ آیا حمایت دولتی داشتید؟
نه حمایتی در کار نبود چون اصلاً کار، دولتی نبود. کار یک کتاب بود که با هدف «معرفی حجاب» داشت به صورت خودجوش تهیه میشد برای همین هم از هزینه شخصی کار را انجام دادم البته تامین هزینه آن خیلی هم راحت نبود ولی با توافقاتی که با صحبت با ناشران مختلف صورت گرفت، نهایتاً توانستیم کتاب را به چاپ برسانیم.
بجز کتاب «حجاب حریم پاکیها» کتاب دیگری هم در دست نگارش دارید؟
بله در حال حاضر در حال مطالعه روی یک پروژه دیگر هستم که مباحث زیادی در حجاب از بلوغ و تا مرحله ازدواج فرزند را مورد بررسی قرار میدهد و همچنین کتاب با عنوان «دوربرگردان» که به مسئله توبه میپردازد. این دو کتاب تقریباً کامل شدهاند و در حال مذاکره برای چاپ آنها هستم. |